Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Κίνδυνος για δημόσια κτήρια από ένα μεγάλο σεισμό

Α. Τσελεντής: Βέβαιο θεωρείται ένας ισχυρός σεισμός στην Ελλάδα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την σεισμική θωράκιση κτηρίων στην Ελλάδα κρούουν σεισμολόγοι, με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη γειτονική Ιταλία.
Μιλώντας στο protothema.gr, ο εντεταλμένος ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Γεράσιμος Χουλιάρας υπογράμμισε τους κινδύνους για τη σταθερότητα κτηρίων του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας, τα οποία στο παρελθόν και συγκεκριμένα στο σεισμό του 1999 είχαν υποστεί ζημιές και είχαν χαρακτηριστεί ως; «κόκκινα» ή «κίτρινα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής Άκης Τσελεντής, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ένας ισχυρός σεισμός στην Ελλάδα είναι αναμενόμενος.
«Πρέπει όλοι να δούμε με προσοχή τη σεισμική θωράκιση των κτιρίων μας. Αν γίνει ένας σεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ κάποια κτίρια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας θα πέσουν. Κτίρια όπως το παλιό Εφετείο, το κτίριο του ΙΚΑ στην Πειραιώς, αλλά και άλλα πολλά δημόσια κτίρια πρέπει να ελεγχθούν από τους ειδικούς. Γιατί όταν γίνει ο σεισμός μετά θα τρέχουμε όλοι μας να σώσουμε ότι μπορούμε. Και όλοι ευχόμαστε αν γίνει κάποιος σεισμός να γίνει στη θάλασσα για να μην έχουμε εικόνες όπως στην Ιταλία».
«Ισχυρό σεισμό έχει να κάνει πάρα πολύ καιρό οπότε αν κρίνουμε από τη στατιστική περιμένουμε έναν τέτοιο σεισμό. Αλλά κανείς δεν μπορεί να πει το πότε και το που» κατέληξε ο κ. Χουλιάρας, ερωτηθείς για την πιθανότητα υπολογισμού ενός μεγάλου σεισμού.http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/362754/kindunos-gia-dimosia-ktiria-apo-ena-megalo-seismo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου