Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Καταιγίδα μετά το σεισμό στη Βουλγαρία

I σχυρή καταιγίδα "χτύπησε" τη Σόφια και περιοχές της Δυτικής Βουλγαρίας, λίγες ώρες μετά το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που "ταρακούνησε" τα ξημερώματα τους κατοίκους της βουλγαρικής πρωτεύουσας και των γύρω περιοχών και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματισθούν 30 άνθρωποι.

Την ώρα που η μετασεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, αν και με μειωμένη ένταση, ισχυροί άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές "σάρωσαν" τη Σόφια, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στην πόλη Κιουστεντίλ, η καταιγίδα είχε ως αποτέλεσμα να ξεριζωθούν τουλάχιστον 11 δέντρα, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρμόδιων αρχών της περιοχής.

Στο επίκεντρο του σεισμού, την πόλη Πέρνικ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, έχουν προκληθεί μικρής έκτασης υλικές ζημιές σε σπίτια και σε όλη την επαρχία έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στη Σόφια έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής ζημιές σε 13 σχολεία και 10 παιδικούς σταθμούς.

Το φράγμα Μπέλι Ίσκουρ στο όρος Ρίλα, από το οποίο τροφοδοτούνται με πόσιμο νερό τα θέρετρα Σαμόκοφ και Μπόροβετς και μέρη της Σόφιας, είναι σε καλή τεχνική κατάσταση. Ο σεισμός δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο σύστημα υδροδότησης της Σόφιας και στους ταμιευτήρες.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε στη δημόσια τηλεόραση BNT ότι ούτε στο φράγμα Στουντένα στο Στρυμόνα, ούτε σε άλλα φράγματα τις Βουλγαρίας έχουν δημιουργηθεί ρωγμές. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο φράγμα Κίρτζαλι στον Άρδα, που βρίσκεται κοντά στην ομώνυμη πόλη της νοτιοανατολικής Βουλγαρίας, η σεισμική δόνηση έφτασε με ένταση 2,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με τις βουλγαρικές αρχές, τα μεγάλα φράγματα της χώρας έχουν κατασκευαστεί με προδιαγραφές αντοχής σε σεισμούς μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Τα φράγματα σε όλη τη χώρα λειτουργούν κανονικά και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, διαβεβαίωσε επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Τσβετάν Τσβετάνοφ.

Όλα ομαλά στο Κοζλοντούι

Δεν έχει διαπιστωθεί κανένα πρόβλημα ασφάλειας στον πυρηνικό σταθμό Κοζλοντούι εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που ταρακούνησε τη Σόφια στις τρεις η ώρα τα ξημερώματα.

Στον πυρηνικό σταθμό της Βουλγαρίας "ο σεισμός μόλις που έγινε αντιληπτός", σύμφωνα με το διευθυντή του Κοζλοντούι Βαλεντίν Νικόλοφ.

Σήμερα λειτουργεί κανονικά μόνο ο ένας (ο 6ος) από τους δύο αντιδραστήρες της μονάδας, ενώ ο άλλος (ο 5ος) είναι στην περίοδο της τακτικής ετήσιας τεχνικής συντήρησης και επισκευής του.

Ο πυρηνικός σταθμός της Βουλγαρίας έχει σχεδιαστεί ώστε να αντέχει δονήσεις ισχύος μέχρι 9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, όπως είπε στη δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ ο κ. Νικόλοφ.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθυντής του Κοζλοντούι Αλεξάντερ Νικόλοφ δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι TV& πως ο έκτακτος έλεγχος από ειδικούς στις 4 τα ξημερώματα στις υδρολογικές και υδροτεχνικές εγκαταστάσεις στο Δούναβη, που εξασφαλίζουν την ψύξη των αντιδραστήρων, δεν έδειξε τίποτα ανησυχητικό.