Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Κινδυνεύει με υπερχείλιση η λίμνη Κερκίνη

Σε άμεσο κίνδυνο υπερχείλισής της βρίσκεται η λίμνη Κερκίνη, μετά τις συνεχείς και παρατεταμένες βροχοπτώσεις στην περιοχή αλλά και στη Βουλγαρία. Η στάθμη των νερών της έχει ανεβεί επικίνδυνα τις τελευταίες μέρες και στις αρμόδιες υπηρεσίες έχει σημάνει συναγερμός.
Σε έκτακτη σύσκεψη που συγκλήθηκε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αποφασίστηκε, η συνεχής καταμέτρηση της στάθμης του νερού της λίμνης, καθώς και η άμεση μεταφορά στο δημοτικό διαμέρισμα Αχινού τσουβαλιών άμμου, ώστε να υπάρξει μία πρόσκαιρη οχύρωση και να αποφευχθεί πιθανή πλημμύρα στην περιοχή από την υπερχείλιση του Στρυμόνα, σε περίπτωση που θεωρηθεί αναγκαίο να ανοίξει εξ ολοκλήρου το φράγμα της Κερκίνης.Παρόμοιο γεγονός συνέβη το 1979 στην περιοχή όπου περισσότερα από 20.000 στρέμματα πλημμύρισαν από τα νερά του Στρυμόνα και εκατοντάδες ζώα πνίγηκαν, επισημαίνει στο ΑΜΠΕ ο αγρότης τής περιοχής Αχινού, Ανέστης Κεμανιτζόγλου.

Ανιχνευτής ψεύδους… χαρίζει πολύ γέλιο

Εσύ θα πάταγες αυτό το κουμπί;

απο τις καλυτερες φαρσες....ever

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το επίδομα ανεργίας

Για να γίνει η εγγραφή του ανέργου στο Μητρώο του Οργανισμού απαιτείται η παρουσία του ίδιου του ατόμου στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ της περιοχής όπου διαμένει.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει -αυτοπρόσωπη προσέλευση του ανέργου- και για την αίτηση χορήγησης επιδόματος ανεργίας.
Οι βασικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση τους επιδόματος ανεργίας με βάση τις τελευταίες ρυθμίσεις έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
Αν επιδοτείται για πρώτη φορά: Το τελευταίο 14μηνο πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες (ένσημα) χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου και επιπλέον να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας κατά έτος στα δύο προηγούμενα χρόνια πριν την εγγραφή του στο ταμείο ανεργίας.
Επίδομα ανεργίας παίρνει και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει 200 ημέρες εργασίας στα τελευταία δύο χρόνια πριν την απόλυση του χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου και επιπλέον να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας .

Αν επιδοτείται για δεύτερη φορά
: Βασική προϋπόθεση είναι να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο πριν από την απόλυσή σου χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου.
Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να προσκομίσεις τα δικαιολογητικά στον ΟΑΕΔ της περιοχής σου, το αργότερο σε 60 ημέρες από την απόλυσή σου.
Αν απασχολείται σε εποχιακά επαγγέλματα (ξενοδοχοϋπάλληλοι, μουσικοί, ηθοποιοί κλπ.) αρκούν 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 12μηνο λαμβανομένων υπόψη και των ενσήμων του τελευταίου διμήνου.

Όσον αφορά τα δικαιολογητικά που θα πρέπει ο άνεργος να επιδείξει στον ΟΑΕΔ είναι τα εξής:

1. Κάρτα ανεργίας (φωτοτυπία)
2. Καταγγελία σύμβασης εργασίας (απόλυση με πρωτότυπες υπογραφές και σφραγίδες).
3. Ένσημα των τελευταίων δύο ετών πριν την απόλυση, εκτός των δύο τελευταίων μηνών.
4. Το τελευταίο απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ασφάλισης.
5. Φωτοτυπία εκκαθαριστικού εφορίας τρέχοντος έτους
α) Σε περίπτωση μη παραλαβής του εκκαθαριστικού Εφορίας αντίγραφο της αντίστοιχης φορολογικής δήλωσης,
β) Αν ο άνεργος δεν είναι υπόχρεος υποβολής φορολογικής δήλωσης θα προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση από την αρμόδια ΔΥΟ με την οποία θα βεβαιώνεται η μη υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης.
6. Φωτοτυπία οικογενειακού βιβλιαρίου ασθενείας σε ισχύ (εφόσον ο άνεργος έχει προστατευόμενα μέλη, σύζυγο ή παιδιά).
7 α) Αστυνομική ταυτότητα για Έλληνες ανέργους.
β) Φωτοτυπία ταυτότητας ομογενούς και διαβατηρίου για ομογενείς ανέργους.
γ)Φωτοτυπία διαβατηρίου, άδειας εργασίας και άδειας παραμονής για αλλοδαπούς ανέργους.
Η προθεσμία εγγραφής στο ταμείο ανεργίας είναι 60 ημερολογιακές ημέρες από την απόλυση του ασφαλισμένου και η επιδότηση ανεργίας ξεκινάει από την ημερομηνία εγγραφής στην Υπηρεσία παροχών του ΟΑΕΔ.
Αν η εγγραφή γίνει πριν την παρέλευση εφτά ημερών από την απόλυση του ασφαλισμένου, η επιδότηση ξεκινάει από την 7η ημέρα μετά την απόλυση.
Ο ασφαλισμένος εγγράφεται στον ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του που αποδεικνύεται με : εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας ή λογαριασμό ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.α. Η έκδοση κάρτας ανεργίας γίνεται από το γραφείο εργασίας του Οργανισμού.
Όταν ο άνεργος προσληφθεί πρέπει να διακόψει το ταμείο ανεργίας έχοντας:
- την πρόσληψη του φωτοτυπία.
- βεβαίωση από το Γραφείο Εργασίας του ΟΑΕΔ
- όλες τις επιταγές που έχει στην κατοχή του.
Όταν ο άνεργος βγει στο εξωτερικό πρέπει οπωσδήποτε να διακόψει το ταμείο ανεργίας:
-με φωτοτυπία του εισιτηρίου αναχώρησης από την Ελλάδα.
-βεβαίωση από το Γραφείο Εργασίας του ΟΑΕΔ
-όλες τις επιταγές που έχει στην κατοχή του.
Οι αλλαγές στο νόμο
Από 1.1.2013 εντός της τετραετίας από την πρώτη επιδότηση του εργαζομένου λόγω ανεργίας η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά συνολικά τις 450 ημέρες.
Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα 450 ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου -450- ημερήσιων επιδομάτων.
Από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα από 400.
Για τις γιορτές του Πάσχα η οικονομική ενίσχυση των ανέργων είναι ίση με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας, εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.
Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει διάρκεια επιδότησης μικρότερη από αυτήν που καθορίζεται πιο πάνω, δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.
Για τις γιορτές των Χριστουγέννων η οικονομική ενίσχυση είναι ίση με το ποσό του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας, εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου.
Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει διάρκεια επιδότησης μικρότερη από αυτήν που καθορίζεται πιο πάνω, δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

Μονοετής αποκλεισμός για τη Μπεσίκτας

Εκτός Ευρώπης για έναν χρόνο θα μείνει η Μπεσίκτας μετά από απόφαση της UEFA, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τουρκικός σύλλογος, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ της χώρας. Παράλληλα επιβλήθηκε στην ομάδα πρόστιμο 200.000 ευρώ.
Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έκρινε πως ο τουρκικός σύλλογος δεν τήρησε τις αρχές του financial fair play και δεν συμμορφώθηκε παρά τις προειδοποιήσεις που δέχτηκε. Η μετοχή του τουρκικού συλλόγου στο χρηματιστήριο έπεσε κατά 9%, ενώ ο πρόεδρος της ομάδας, Φικρέτ Ορμάν, έκανε γνωστό πως θα γίνει προσφυγή στο CAS.
Πηγή: sport-fm.gr

Σείεται συνέχεια η Ιταλία

Τουλάχιστον 41 μετασεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν τη νύχτα στην περιοχή της Εμίλια Ρομάνια στη βορειοανατολική Ιταλία, που μέσα σε δέκα μέρες «χτυπήθηκε» από δύο ισχυρούς σεισμούς, που κόστισαν τη ζωή σε 22 ανθρώπους.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, ο ισχυρότερος μετασεισμός είχε μέγεθος 3,5 βαθμούς και σημειώθηκε στις 5:15 το πρωί. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε κοντά στις κοινότητες της Μόντενα που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό, ο οποίος προκάλεσε το θάνατο 16 ανθρώπων και τον τραυματισμό 350, ενώ υπάρχει και ένας αγνοούμενος.
Ο πρώτος σεισμός στην περιοχή, στις 20 Μαΐου προκάλεσε το θάνατο έξι ανθρώπων και συνολικά 14.000 άνθρωποι στην περιοχή έχουν μείνει άστεγοι.

η αστεια φωτο...της ημερας

433

η αστεια παροιμια...της ημερας

Η γριά κότα θα ψοφήσει όπου να'ναι.

το τραγουδι..της ημερας

Σύλληψη δικηγόρου στη Λάρισα για πλαστογραφία

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε ένας 35χρονος δικηγόρος στην Λάρισα, ο οποίος επιχείρησε να πλαστογραφήσει βεβαίωση για λογαριασμό Πακιστανού, προκειμένου ο τελευταίος να μπορέσει να εξασφαλίσει άδεια παραμονής. Ο 44χρονος Πακιστανός αναζητείται.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δικηγόρος, προκειμένου να επιτύχει την έκδοση άδειας διαμονής επ' ονόματι του 44χρονου αλλοδαπού υπηκόου Πακιστάν (ως συζύγου Ελληνίδας), κατέθεσε σε αρμόδια υπάλληλο της Διεύθυνσης αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, διάφορα έγγραφα τα οποία όπως διαπιστώθηκε ήταν πλαστά.
Σε νομότυπη έρευνα που ακολούθησε στο γραφείο του 35χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν άλλες τρεις εξουσιοδοτήσεις αλλοδαπών οι οποίες όπως διαπιστώθηκε, ήταν επίσης πλαστές. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 35χρονος έχει καταθέσει στην ίδια υπηρεσία δικαιολογητικά για άλλες δέκα παρόμοιες περιπτώσεις αλλοδαπών. Η γνησιότητα και αυτών των δικαιολογητικών ερευνάται.

Έκαναν το 2-0 οι Σπερς

Στου δρόμου τα μισά για την πρόκριση στους τελικούς του ΝΒΑ έφτασαν οι Σπερς. Η ομάδα του Γκρεγκ Πόποβιτς επικράτησε 120-111 της Θάντερ στο Σαν Αντόνιο φτάνοντας στο 2-0 και ταυτόχρονα τις 20 συνεχείς νίκες στο πρωτάθλημα, δέκα εκ των οποίων στα play offs.
Τα «σπιρούνια» κυριάρχησαν από την αρχή του αγώνα φτάνοντας στο τρίτο δωδεκάλεπτο ακόμη και στο +22. Ο Τόνι Πάρκερ οργίασε με 34 πόντους (15/20 δίποντα, 1/2 τρίποντα) και 8 ασίστ, αλλά δεν ήταν μόνος, καθώς ο Μάνου Τζινόμπιλι και ο Κάουι Λέοναρντ πρόσθεσαν 20 και 18 πόντους αντίστοιχα, ενώ ο Ντάνκαν 11 πόντους, 12 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 4 τάπες.
Ο Κέβιν Ντουράντ, ο Τζέιμς Χάρντεν και ο Ράσελ Γουέστμπρουκ με 31, 30 και 27 πόντους αντίστοιχα πάλεψαν περισσότερο για την ομάδα της Οκλαχόμα, που με αντεπίθεση διαρκείας στην τέταρτη περίοδο έφτασε στο -6 (99-93 στα 5:39 για το τέλος), αλλά δεν μπόρεσε να απειλήσει περισσότερο.
Η σειρά πλέον μεταφέρεται στην έδρα της Θάντερ για δύο ματς, ξεκινώντας από τον αγώνα που θα γίνει τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Δωδεκάλεπτα: 28-22, 55-44, 92-76, 120-111.
Σπερς: Πάρκερ 34 (8 ασίστ), Τζινόμπιλι 20, Λέοναρντ 18 (10 ριμπ.), Ντάνκαν 11 (12 ριμπ., 6 ασίστ, 4 τάπες), Γκριν 10, Ντιαό 9 (7 ριμπ.), Σπλίτερ 8, Μπόνερ 4, Τζάκσον 3, Νιλ 3, Άντερσον.
Θάντερ: Ντουράντ 31 (5 ριμπ., 5 ασίστ), Γουέστμπρουκ 27 (8 ασίστ, 7 ριμπ.), Χάρντεν 30 (7 ριμπ.), Φίσερ 10, Ιμπάκα 8 (10 ριμπ., 4 τάπες), Πέρκινς 3 (5 ριμπ.), Σεφολόσα 2, Κόλισον, Κουκ, Μοχάμεντ.
Πηγή: sport-fm.gr

Ερείπια, θρήνος και 8.000 άστεγοι στην Ιταλία

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τα ερείπια μετά τον σεισμό που έπληξε την περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια της βορειοανατολικής Ιταλίας και στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους. Οι μεγαλύτερες ζημιές, έχουν σημειωθεί σε έξι δήμους των περιφερειών της Μόντενα, Μπολόνια και Φερράρα.
Δεκαεπτά νεκρούς θρηνεί συνολικά η Ιταλία μετά το δεύτερο σεισμό σε λίγες ημέρες. Άλλα δέκα άτομα είναι αγνοούμενα λένε οι Αρχές που συνεχίζουν τις έρευνες στη Μεντόλα όπου τέσσερις εργάτες παγιδεύτηκαν στα ερείπια εργοστασίου που κατέρρευσε· τρεις ανασύρθηκαν νεκροί και άλλος ένα είναι αγνοούμενος. Πάνω από 100 ήταν οι μετασεισμοί τις επόμενες ημέρες –τρεις ξεπέρασαν τους πέντε βαθμούς– χωρίς να αποκλείονται νέες ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις.
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Σαν σήμερα

1828: Ο Τσάρος Νικόλαος Α΄ αποστέλλει στον Ιωάννη Καποδίστρια, κυβερνήτη του ελληνικού κράτους, ως οικονομική στήριξη 500.000 ρούβλια.
1913: Ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος λήγει και επίσημα με την υπογραφή της συνθήκης του Λονδίνου.
1917: Ο Αλέξανδρος Α' ανεβαίνει στο θρόνο του Βασιλείου της Ελλάδος, μετά την παραίτηση του πατέρα του Κωνσταντίνου.
1941: Λήγει η Μάχη της Κρήτης, με την κατάληψη όλου του νησιού από τους Γερμανούς.
1941: Δύο 19χρονοι φοιτητές ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας, φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) και της Νομικής Αθηνών, κατεβάζουν τη γερμανική σημαία από τον ιστό στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, ως ένδειξη αντίστασης στη γερμανική κατοχή. Όλα έγιναν τη νύκτα της 30ης Μαΐου, ξημερώνοντας η 31η Μαΐου του 1941. Οι δύο τολμηροί φοιτητές αφαίρεσαν τη γερμανική πολεμική σημαία του Γ΄ Ράιχ, που κυμάτιζε σε ιστό στην Ακρόπολη Αθηνών, κυριολεκτικά κάτω από τα μάτια της εκεί φρουράς.
Το τολμηρό εκείνο εγχείρημα προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό που μεταδόθηκε η είδηση. Η πράξη τους ενέπνευσε τους Έλληνες που αντιστέκονταν ενάντια στον κατακτητή που καθιέρωσε και τους δύο ως σύμβολα αντίστασης κατά της χιτλερικής κατοχής. Ο Γάλλος στρατηγός Ντε Γκωλ χαρακτήρισε τον Μανώλη Γλέζο ως «Πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης». Βέβαια το ναζιστικό καθεστώς απάντησε με καταδίκη των υπευθύνων (του Γλέζου και του Σάντα) ερήμην σε θάνατο από το γερμανικό στρατοδικείο. Έτσι ξεκίνησε μια εκτεταμένη αναζήτηση όπου και τελικά, σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 24 Μαρτίου του 1942 ο Μ. Γλέζος και ο συνεργός του συλλαμβάνονται από γερμανικό κλιμάκιο και φυλακίζονται στις φυλακές Αβέρωφ. Εκεί ο Γλέζος εξαιτίας απάνθρωπων βασανιστηρίων προσβλήθηκε από φυματίωση βαριάς μορφής οπότε και αφέθηκε ελεύθερος.
1943: Ο Γιόζεφ Μένγκελε διορίζεται γιατρός του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς Μπίρκεναου όπου στο εξής θα πραγματοποιήσει απάνθρωπα πειράματα με κρατούμενους. Έμεινε στην ιστορία ως ο Άγγελος του Θανάτου.
1962: Η Μικτή Θεσσαλονίκης νικά 2-1 την Μπαρτσελόνα σε φιλικό παιγνίδι. Το νικητήριο γκολ πετυχαίνει ο Λώλος Χασεκίδης του Ηρακλή.
1969: Οι πρώτες γυναίκες αστυφύλακες στην Ελλάδα, αναλαμβάνουν υπηρεσία.
1972: 25 άτομα σκοτώνονται και 72 τραυματίζονται στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, όταν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ιαπωνικός Κόκκινος Στρατός», που υποστηρίζουν την Παλαιστινιακή υπόθεση, βγαίνουν από αεροσκάφος της Air France και επιτίθενται σε πλήθος περίπου 300 ατόμων με χειροβομβίδες και αυτόματα πυροβόλα.
1990: Πραγματοποιείται η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και διαρκεί 5,5 ώρες.
1998: Η Κατερίνα Θάνου σπάει το ρεκόρ στα 100 μέτρα γυναικών, σημειώνοντας επίδοση 10.99.
2006: Η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας εξαπολύει βομβιστική επίθεση κατά του τότε υπουργού Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη, έξω από το σπίτι του στο Λυκαβηττό. Ο εκρηκτικός μηχανισμός, που είχε ενεργοποιηθεί με τηλεχειρισμό, είχε τοποθετηθεί σε σακβουαγιάζ που είχε αφεθεί σε ποδήλατο.
Γεννήσεις
1672 - Μεγάλος Πέτρος, τσάρος της Ρωσίας
1814 - Μιχαήλ Μπακούνιν, Ρώσος θεωρητικός του αναρχισμού
1875 - Τζιοβάνι Τζεντίλε, Ιταλός φιλόσοφος
1908 - Χανς Όλοφ Γκόστα Αλφβέν, Σουηδός φυσικός και νομπελίστας
1909 - Μπένι Γκούντμαν, Αμερικανός τζαζ μουσικός
1912 - Τζούλιους Άξελροντ, Αμερικανός βιοχημικός
1934 - Αλεξέι Λεόνωφ, Ρώσος κοσμοναύτης και ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο διάστημα
1934 - Αλκέτας Παναγούλιας, Έλληνας βετεράνος ποδοσφαιριστής και προπονητής
1951 - Ζντράβκο Τσόλιτς, Βόσνιος τραγουδιστής
1974 - Σι-Λο Γκριν, τραγουδιστής των Gnarls Barkley.
1974 - Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1976 - Ραντοσλάβ Νεστέροβιτς, Σλοβένος καλαθοσφαιριστής
Θάνατοι
1416 - Ιερώνυμος της Πράγας, Τσέχος θεολόγος
1431 - Ιωάννα της Λωραίνης, Γαλλίδα ηρωίδα
1593 - Κρίστοφερ Μάρλοου, Άγγλος θεατρικός συγγραφέας
1640 - Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, Φλαμανδός ζωγράφος
1770 - Φρανσουά Μπουσέ, Γάλλος ζωγράφος
1778 - Βολταίρος, Γάλλος συγγραφέας και διανοούμενος
1826 - Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο μητροπολίτης που ύψωσε το λάβαρο της ελληνικής επανάστασης του 1821
1912 - Ουίλμπουρ Ράιτ, Αμερικανός πρωτοπόρος της αεροπλοΐας
1960 - Μπόρις Πάστερνακ, Ρώσος συγγραφέας και νομπελίστας
1993 - Σαν Ρα, Αμερικανός μουσικός
2006 - Σοχέι Ιμαμούρα, Ιάπωνας σκηνοθέτης

Το αρχαίο θέατρο της Λάρισας χρειάζεται 60 εκατ. ευρώ

Σημαντικές και σπάνιες πληροφορίες για το πολιτισμικό σύμβολο της Λάρισας, το Α' Αρχαίο Θέατρο της πόλης, έγιναν γνωστές σε δημοσιογράφους, στους οποίους άνοιξε τις πύλες του στο πλαίσιο της εκδήλωσης βράβευσης του σπουδαίου Γάλλου ιστορικού Μπρούνο Ελλύ από την Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας.
Την περιγραφή της ιστορικότητας του θεάτρου και της πορείας των εργασιών του, έκανε ο συνταξιούχος πλέον αρχαιολόγος, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας για τις ανασκαφές στο Αρχαίο Θέατρο και ο άνθρωπος – «ψυχή» των εργασιών κ. Αθανάσιος Τζιαφάλιας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Τζιαφάλια, η ολοκλήρωση των εργασιών αναμένεται σε πέντε χρόνια, εφόσον βέβαια είναι απρόσκοπτη η χρηματοδότηση του έργου, κάτι που θεωρείται επισφαλές στις μέρες μας. Το συνολικό ποσό που χρειάζεται υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων, που αφορά στην είσοδο του Θεάτρου από την πλευρά της οδού Φιλελλήνων, απαιτούνται 8 εκ. ευρώ.
Το σημαντικότερο έργο αφορά στην αναστήλωση των κερκίδων, ενώ σύμφωνα με τον κ. Τζαφάλια, το Θέατρο είναι πλήρως αναστηλώσιμο, καθώς το 65% των μαρμάρων υπάρχει ήδη και το υπόλοιπο 35% θα προστεθεί με μάρμαρο από το Καστέλλι Αγιάς.

Ο κ. Τζιαφάλιας, σύμφωνα με το thessalianews.gr, θέλησε να κάνει γνωστή στους καοτίκους της περιοχής για ακόμα μια φορά την ιστορική αξία του Αρχαίου Θεάτρου, όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα θέατρα της Αρχαίας Ελλάδος, ικανό να συγκριθεί μ' αυτό της Επιδαύρου, με το οποίο είχε σχεδόν ισάριθμη χωρητικότητα (12.000 θεατές).

Η κατασκευή του ανάγεται στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. Στους πρώτους αιώνες λειτουργίας του, εκτός από χώρος για θεατρικές παραστάσεις, χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του ανώτατου διοικητικού οργάνου της περιοχής, του «Κοινού των Θεσσαλών».

Η σκηνή του θεάτρου της Λάρισας είναι σήμερα η καλύτερα διατηρούμενη από τα αρχαία θέατρα της Ελλάδας, ενώ σημαντικές απαντήσεις για την ιστορία της περιοχής θα δώσουν οι επιγραφές, που βρίσκονται στα μάρμαρα του Θεάτρου.