Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Μεγάλες καταστροφές από τη χαλαζόπτωση στη Θεσσαλία

Μεγάλες καταστροφές από τη χαλαζόπτωση στη Θεσσαλία

Ευρεία σύσκεψη για τις καταστροφές που υπέστησαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών στη Θεσσαλία από χαλάζι, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον αρμόδιο υπουργό Ν. Μαραβέγια.
Οι φορείς της περιοχής έθεσαν προς τον υπουργό σειρά αιτημάτων όπως, την ένταξη της Θεσσαλίας στο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας, την καταβολή άμεσα από τον ΕΛΓΑ του συνόλου του ποσού της αποζημίωσης που αφορά στην επανασπορά βάμβακος ως προκαταβολή, καθώς και το 50% όλων των υπολοίπων αποζημιώσεων, την άμεση ενίσχυση του γεωτεχνικού προσωπικού του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Λάρισας από άλλες περιοχές και την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες το συντομότερο δυνατό.
Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς στη Θεσσαλία, από το χαλάζι επλήγησαν περί τα 200.000 στρέμματα με σιτηρά, ντομάτα, ψυχανθή και βαμβάκι.
Όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, μέσω του ΕΛΓΑ θα ξεκινήσουν άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων, καθώς και οι διαδικασίες για τη συνδεδεμένη ενίσχυσης βάμβακος.
«Εξετάσαμε όλα τα αιτήματα που τέθηκαν και θα κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο, για να έχουν την καλύτερη μεταχείριση όσοι υπέστησαν ζημιές» δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου